Tüketici hakem heyeti başvuru, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 6502 kanunla birlikte yürürlüğe soktuğu tüketici haklarını koruma amaçlı kurulan bir heyettir. Bu heyette tüketiciye uygulanan haksız ticari uygulamalar ve reklamlar göz önüne alınıp tüketicinin hakkı korunur.
Belirlenen kuruma, tüketicinin satın aldığı malda ya da hizmette herhangi bir ayıp ya da kusur üretici kaynaklı ise kişi bu heyete başvuru yapabilir ve haklarını savunabilir. Savunulan haklar neticesinde eğer tüketici tamamen kusurlu bulunursa bazı maddi yükümlülükler tamamen üreticiye yüklenir ve ceza kesilir. Maddi yükümlülüklere ek olarak eğer üretici firma, tüketicinin sağlığını kaybetmesine sebebiyet verirse firma kapanabilir.
Bu yaptırımların göz önüne alınması için ise, tüketici hakem heyeti başvuruları değerlendirir ve bu başvuruların tüketicide yarattığı etkilerin derecesini inceleme altına alır.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Hizmeti
Eğer siz de satın aldığınız mal ya da hizmetten size vadedilen derecede memnun kalmadıysanız tüketici hakem heyeti başvuru hizmetinden yararlanabilir ve tüketici haklarınızı koruma altına alabilirsiniz.
Tüketici hakem heyeti başvuru hizmetinden yararlanmak için tek yapmanız gereken; şahsen ya da elektronik posta yolu ile e – devlet internet sitesine giriş yapıp Tüketici Bilgi Sistemi ( TÜBİS ) Hakem heyetine giriş yapmak olacaktır. Eğer bu konu ile alakalı uyuşmazlık içeren dilekçeniz varsa, delil olarak bu belgeyi tüketici hakem heyetine iletebilirsiniz.
Aynı zamanda tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuru formuna, Ticaret Bakanlığı internet sitesi üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Şartları
Belirlenen problemlerin çözümü be uyuşmazlıklar için en çok araştırılan konuların başında tüketici hakem heyeti başvuru şartları nelerdir sorusu gelmektedir. Yapılacak olan başvuru şartları ise su şekilde belirlenmiştir;
- 7500 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe Tüketici Hakem heyetlerine;
- 7500 – 11,300 TL arasındaki uyuşmazlıklarda ise İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmak gereklidir.
- Sözlü başvurular kabul edilmemekle birlikte tüm başvurularınızı dilekçe örnekleri ile belirlenen kurumlara yapmış olmanız gerekmektedir. Bu dilekçe örneğine ulaşmak için ise http://www.ortaca.gov.tr/kurumlar/ortaca.gov.tr/kamu-hizmet-standartlari/basvuru-formu.pdf linkine tıklayabilirsiniz.
- Tüketicinin satın aldığı mal ayıplı ya da kusurlu ise,
- Alınan mal ya da hizmette tüketiciyi mağdur edecek bir durum varsa bu heyetlere başvuru yapılabilir.
- Yapılan başvuru esnasında, hizmet ya da malın satın alımını kanıtlayan fatura, servis fişi, sözleme, banka dekontu ya da hesap dökümü gibi belgelerden birisi bulunmak zorundadır.
- Aynı zamanda Tüketici Hakem Heyetine başvurmadan önce, mal ya da hizmet satın aldığınız işletme ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. Eğer yaptığınız başvuru reddedilirse hakem heyetine gitmeniz başvuru esnasında aranan şartlardandır.
Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvuru Yapılmaktadır?
Tüketici hakem heyetine nasıl başvuru yapılır diye araştıran kişiler için diyebiliriz ki, bu başvuruyu e devlet sitesi üzerinden Tüketici Bilgi Sistemine giriş yaparak tamamlayabilirsiniz. Aynı şekilde Ticaret Bakanlığı resmi sitesi üzerinden de tüketici hakem heyeti başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvuru yapmak için tüketici şikayet uygulaması üzerinden giriş yapmanız yeterli olacaktır.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Takip Süreci
Tüketici hakem heyeti başvuru takip işlemi de e devlet sitesinden yapılmaktadır. Bu takip için belirlenen site üzerinden TÜBİS sistemine giriş yapmanız yeterli olacaktır. Yaptığınız başvuru ise en geç 6 ay içerisinde bir sonuca bağlanır.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Süresi Ne Kadar?
Tüketici hakem heyeti başvuru süresi en fazla 30 gün ile sınırlandırılmıştır. Aynı zamanda satın aldığınız malı en geç 14 gün içerisinde şartsız koşulsuz tüketiciye iade etme hakkınız da bulunmaktadır.
Tüketici Hakem Heyeti Savunma Süresi Ne Kadar?
Eğer tüketici size hakem heyetine şikâyet etmişse en geç 1 ay içerisinde size heyet tarafından bir tebligat gönderilir. Bu tebligata istinaden tüketici hakem heyeti savunma süresi ise 15 gündür. Yani bu tebligat elinize ulaştıktan sonraki 15 gün içerisinde siz de savunmanızı heyete sunabilirsiniz.
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun 28 Aralık 2013 yılında resmi gazetede yayımlandı ve 28 Mayıs 2014 tarihinde ise yürürlüğe girdi. Bu kanun kapsamında tüketici hakları devlet tarafından koruma altına alındı.